Stem

De stem is ons instrument, we nemen het dagelijks mee en zien het als vanzelfsprekend. Totdat er iets mee is…

“Vergeet niet, het is de geheime kracht, diep in ons weggeborgen, die onze drijfveren stuurt; daar komt die overredende stem vandaan, daar ligt de kern van het leven, daar, zouden we zelfs kunnen zeggen, is de mens zichzelve.”

Marcus Aurelius, Romeins Keizer 121-180

 

De logopedist / stemtherapeut en therapie

Zoals de term al doet vermoeden, behandelt een logopedist/stemtherapeut klachten met betrekking tot de stem. Maar wat veel mensen niet weten is dat ook adem-, keel- (o.a. het gevoel van een prop in de keel) en slikklachten door een logopedist/stemtherapeut behandeld kunnen worden. Met deze klachten kunt u op eigen intiatief, op verwijzing van uw huisarts of op verwijzing van een specialist (KNO-arts, neuroloog, longarts enz) naar een logopedist/stemtherapeut gaan.

Voorafgaand aan of tijdens de behandeling kan er onderzoek plaatsvinden bij een KNO-arts. De KNO-arts zal de stemplooien beoordelen en bekijken of er afwijkingen zijn. De KNO-arts kan een operatie adviseren.

Andere afwijkingen aan de stemplooien kunnen veroorzaakt worden door verkeerd of overmatig stemgebruik. Voorbeelden hiervan zijn: stemplooiknobbeltjes of oedeem. Een logopedist/stemtherapeut ondersteunt in de vorm van begeleiding en/of therapie. U leert bewuster met uw stem om te gaan en te zorgen dat u uw stem op zo’n manier gebruikt, dat de klachten verdwijnen.

Stem in Beeld

Specifieke onderwerpen:
Mutatiefalsetstem

Een minder bekend probleem wat regelmatig voorkomt is de mutatiefalsetstem. Hierbij ondervinden jongens die de “baard in de keel” krijgen stemklachten in de vorm van een te hoge spreekstem, wat tevens gepaard kan gaan met heesheid. Daarnaast is er sprake van veel fysieke spanning in hals- keelgebied en schaamte voor het eigen hoge stemgeluid.

Een stemtherapeut kan, middels oefeningen en het faciliteren van de larynx, op eenvoudige wijze de cliënt helpen zijn (lage) borststem te laten horen en, indien nodig, verder te trainen.

Hyperventilatie

Hyperventilatie alsook chronische hyperventilatie is een steeds vaker voorkomend probleem waaruit ook andere klachten kunnen voortvloeien, waardoor mensen zich zowel psychisch als fysiek steeds minder prettig gaan voelen. Zeker chronische hyperventilatie, waarbij men dus geen echte hyperventilatieaanval krijgt, geeft continue het gevoel van benauwdheid, een te snelle, hoge adem, en/of druk in de borstkas, wat het dagelijkse functioneren in de weg kan staan.

Middels ontspanningsoefeningen en/of ademoefeningen kan een stemtherapeut helpen om de balans in het ademen terug te vinden.